Kaj pravzaprav je korupcija, kako se meri in kakšne so njene pojavne oblike...

modul projekt spregovori

Kaj TI Slovenia nudi v okviru projekta Spregovori in kakšni so naši cilji...

Prijavitelji korupcije ali žvižgači izpostavljajo nepoštena ravnanja, zato jim zakonodaja nudi dodatno zaščito...
21. 9. 2015

Z NOVIM ZAKONOM BO DOSTOP INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA OKRNJEN Izpostavljeno

Napisal

Transparency International (TI) Slovenia bo z javno manifestacijo Ali so informacije javnega značaja res javne? opozoril na spornost predlaganih sprememb pravne ureditve dostopa do informacij javnega značaja in postopka njihovega sprejmanja. Dogodek bo potekal v ponedeljek, 28.9. na Trgu Republike.

Letošnji dogodek ob svetovnem dnevu pravice vedeti je namenjen učinkovitemu uresničevanju pravice do informacij javnega značaja kot orodju za vključevanje medijev, civilne družbe in državljanov pri odločanju o skupnih zadevah v javnem interesu (javno zdravje, okolje, varstvo potrošnikov) in kot orodju za zagotovitev ustreznega, enostavnega in učinkovitega nadzora širše javnosti nad porabo javnih sredstev in delovanjem širšega javnega sektorja.

V ta namen bo TI Slovenia začel s simboličnim zbiranjem podpisov proti sprejetju spornih določb Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ-E), poslance pa pozval, da jih ne podprejo. Podporo akciji bo s pridruženo izjavo za medije ob 14.15 izrazilo tudi Društvo novinarjev Slovenije. Pridi in podpiši tudi ti!

Na stojnici bo TI Slovenia med 11.00 in 16.00 državljanom pomagal izpolnjevati zahteve za dostop do informacij javnega značaja in širšo javnost ozaveščal o pomenu in dostopu do ključnih informacij za ugotavljanje morebitnih nepravilnosti pri porabi javnega denarja. Tako izpolnjene zahteve bodo namreč simbolično razprostrte po trgu, zaradi lajšanja administrativnih in pravnih ovir pa jih bomo na organe naslavljali prek Centra za zagovorništvo in pravno svetovanje, ki ga vodi TI Slovenia, ter s tem zagotovili sledljivost njihove obravnave.

Na stojnico so ob 14.15 povabljeni tudi udeleženci posveta z naslovom Informacije javnega značaja v službi kvalitete življenja, ki ga na ta dan v prostorih Državnega sveta od 10.00 do 14.00 organizira Urad informacijskega pooblaščenca v sodelovanju s Pravno-informacijskim centrom. Na posvetu bo sporne določbe ZDIJZ-E in njihovo sprejemanje vsebinsko predstavila pravna svetovalka TI Slovenia Andreja Mrak, zato vabljeni, da se udeležite tudi posveta.

Informacije javnega značaja so pomembne pri spodbujanju družbene angažiranosti za zagotavljanje transparentnega poslovanja širšega javnega sektorja in odgovornega ravnanja odločevalcev pri upravljanju z javnimi sredstvi. Javnost ima pravico vedeti, kako država deluje, kako potekajo postopki
javnega naročanja, sprejemanja zakonodaje, vplivanja, kakšni so postopki sprejemanja odločitev in kako se porablja javni denar. Pravica do obveščenosti je ogrožena predvsem zaradi finančnih, administrativnih in posledično pravnih ovir, ki jih sporne določbe ZDIJZ-E prinašajo v prakso, zato vabljeni, da se nam pridružite!

Nazadnje urejano na 05. 10. 2015

Prijavi korupcijo

POKLIČI BREZPLAČNO ŠTEVILKO:

 

 080 3934

piši na

 

ali
IZPOLNI SPLETNI OBRAZEC

Medijske vsebine

mediaicon

Twitter

TransparencySi RT @whistleblowing: 🚨🇪🇺EU Whistleblowing Meter🇪🇺🚨 🇸🇮Slovenia: @TransparencySi call for a progressive transposition of the EU Directive on…
TransparencySi Ne zamudite spletnega simpozija @whistleblowing o prenosu Direktive EU o zaščiti prijaviteljev na Irskem. 🇮🇪 ima ž… https://t.co/X4lhCpiCJZ

Socialna omrežja

facebook-icontwitter-iconlinkedin-iconyoutube-icon